Časté dotazy

Problematika obchodu s nemovitostmi není jednoduchá. Na Vaše dotazy odpovídáme v této poradně.

Když se nemovitost neprodá, budu hradit nějaké poplatky?

Pokud nedojde ve sjednané době k prodeji nemovitosti, neúčtujeme klientovi žádné náklady nebo poplatky.

Jaké jsou výhody prodeje nemovitosti prostřednictvím realitní kanceláře?

Klient sice zaplatí provizi, ale odpadne mu řada starostí a jednání se zájemci, kterých je většinou řada, než se najde ten, který nemovitost skutečně koupí. Realitní kancelář má i větší možnosti inzerce nemovitosti, vede si databázi poptávajících klientů a proto je více pravděpodobné, že nalezne zájemce o koupi. Realitní kancelář inzeruje na speciálních realitních serverech, kam běžný občan nemá vůbec přístup. Na těchto serverech zájemci nemovitosti i hledají.

Jak vybrat dobrou realitní kancelář, je lepší větší realitní kancelář s řadou poboček?

Velikost realitní kanceláře a počet zaměstnanců není rozhodující. Záleží zejména na její pověsti, tradici a zkušenostech. Dobrá realitní kancelář pro Vás zajistí všechny činnosti s prodejem související, nepožaduje žádné peníze předem.

Jak postupujete při prodeji nemovitosti?

Vámi nabízenou nemovitost si nejprve prohlédneme, zhotovíme fotodokumentaci pro její prezentaci, technický popis a případné ostatní údaje o nemovitosti. Na základě prohlídky a dokumentů stanovíme po dohodě s Vámi reálnou tržní cenu. Sepíšeme s Vámi smlouvu o zprostředkování prodeje či pronájmu. Poté nabídku i zpracujeme a nabízíme prostřednictvím vývěsek, webových stránek, tištěných novin a v rámci spolupráce prostřednictvím partnerských realitních kanceláří. Případným zájemcům, po předchozí domluvě s Vámi, nemovitost ukážeme. V případě, že se rozhodnou pro koupi, připravíme potřebné smlouvy, zajistíme úhradu kupní ceny a podání návrhu na vklad do katastru nemovitostí.

Jaká je obvyklá provize za prodej nemovitosti?

Je třeba zdůraznit, že v obvyklém případě platí provizi vždy prodávající, tj. ten, kdo si u nás objedná naše služby, nikoliv kupující nebo nájemce. Toto pravidlo řada realitních kanceláří bohužel nedodržuje a účtuje provize i kupujícím či nájemcům. Obvyklá provize v případě pronájmu nemovitosti je ve výši jednoho až dvou měsíčních nájmů. V případě prodeje nemovitosti se provize pohybuje v rozmezí 2,5-6% z prodejní ceny nemovitosti, a to v závislosti na ceně nemovitosti a její atraktivnosti pro prodej.

Co znamená exkluzivní a neexkluzivní smlouva o zprostředkování prodeje?

Exkluzivní ( výhradní) smlouva znamená, že realitní kancelář, se kterou jste smlouvu uzavřeli je jediná oprávněna vaši nemovitost nabízet k prodeji dle podmínek uzavřené smlouvy. V případě neexkluzivní smlouvy je možné nabízet nemovitost prostřednictvím více realitních kanceláří, tento postup však nedoporučujeme a většina seriózních kanceláří takový obchod odmítne. Stává se pak, že informace o prodávané nemovitosti se na inzertních webech objeví vícekrát s rozdílnými informacemi, někdy i rozdílnou cenou.

Je lepší prodej s exkluzivní nebo neexkluzivní smlouvou?

Řada prodávajících si myslí, že prodej prostřednictvím více realitních kanceláří bude rychlejší a úspěšnější. Tato myšlenka je dle našeho názoru mylná, neboť většina realitních kanceláří využívá stejná média k prezentaci Vaší nemovitosti na trhu. Nabídne-li zájemci jednu nemovitost více realitních kanceláří, navíc případně za jinou cenu, s jinými údaji a popisem, vyvolává to u zájemců podezření, že není něco v pořádku a vážné zájemce to může naopak odradit.

 

Vaše dotazy rádi zodpovíme přes kontaktní formulář, telefonicky, mailem nebo přímo v naší kanceláři.